top of page
down sendromu

DOWN SENDROMU

 Down sendromu, genetik bir farklılık sonucunda bireyde 21. kromozom çiftinde bir fazla kromozomun bulunması sonucunda ortaya çıkar. Vücutta fonksiyonel ve yapısal değişiklikler gözlemlenir. Bu kişiler zihinsel kavramada eksiklik, kendine has yüz görünümü ve öğrenme güçlüğü ile karakterize edilir. İnsanın taşıdığı fiziksel özellikler, kişilik yapısı genlerde yer alır. Genler ise kromozomlarla birbirine bağlıdır. Kromozomlar çiftler halinde kümelenmiş olup, 23 çift kromozom bulunmaktadır. Yani toplam 46 kromozom olmalıdır. Down sendromlu kişilerde bu sayı 47 tanedir. Buradan anlaşılacağı gibi down sendromu bir hastalık değil, sadece genetik farklılıktır. 

Kendine özel tipik yüz görünümü ile belirgindir.El ayasında normalde çift olması gereken avuç içi çizgisi tektir,epikantik katlanma nedeniyle badem şeklinde göz yapısının olması,palebral yarık olması,bu çocuklarda boy daha kısadır,basık burun yapısı görülür,karın yapısı gevşek ve bombelidir,elin beşinci parmağında esneklik, dirsekte yüksek döngü olması,düşük kas tonusu olması nedeniyle, bebeklerin başlarını tutamaması, yürüme zorlukları çekilmesi,ayak baş parmağı ve yanındaki parmak arasında büyük boşluk olması,sarkık dil yapısı olması halinde down sendromu düşünülmelidir.

Bu belirtilerin hepsi bir arada olması gerekmemektedir.

Uygulanacak tedavilerle fiziksel aktivitelerin rahat yapılması sağlanabilir.Çocuklarda olan öğrenme güçlüğü ancak bir yaşından sonra kendini belli eder. Bu çocuklar cümle kurmaya 2-3 yaşında başlayabilir. Bu yüzden bebeklik döneminde özel eğitim başlamaları ve düzenli eğitim almaları gerekir.Bu çocukların zeka seviyeleri farklılıklar gösterir ve çocukların erken dönemde eğitime başlamaları gerekmektedir. Erken yaşta başlanan doğru ve düzenli özel eğitim ile zeka düzeylerinde ve becerilerinde gelişme ve ilerleme sağlanır.

Down Sendromu: Hakkımızda

©2020, Özel Mutlu Dünyam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page